top of page

Covid-19 og EB

Den pågående koronapandemien skaper usikkerhet hos mange, og spesielt hos personer mer kroniske diagnoser, slik som Epidermolysis Bullosa. Her har vi samlet informasjon som er gjort tilgjengelig om Covid-19 og EB.


Hva er COVID-19?

COVID-19 eller  ”Corona virus sykdom 2019”, er en infeksjon forårsaket av alvorlig akutt respirasjonssyndrom Koronavirus 2 (SARS-CoV-2). SARS-CoV-2 er et nylig identifisert patogen som ikke tidligere har blitt sett hos mennesker og er svært smittsomt. COVID-19 ble først rapportert i Wuhan, Kina, i desember 2019, og utbruddet har spredt seg raskt over hele verden, noe som fikk Verdens Helseorganisasjon (WHO) til å erklære COVID-19 som en pandemi.

Hvordan spres COVID-19?

COVID-19 er en ny smittsom sykdom som ingen har tidligere immunitet mot, dette vil si at alle kan i utgangspunktet bli alvorlig syk av den. Den sprer seg via ”luftveisdråper” for eksempel når folk hoster eller nyser. Disse dråpene fraktes gjennom luften som tas opp av andre mennesker. Smitteoverføringen skjer når man holder på å bli syk og helt i starten av sykdomsforløpet. Det er gode holdepunkter for at smittsomheten er relativ høy en til to dager før man får symptomer. Smittesporingen gjøres derfor fra 48 timer før sykdomsdebuten.


For å unngå å bli smittet, hold 1 meters avstand til mennesker fra andre husholdninger og vask hendene ofte med såpe ca. 20 sekunder. Dersom såpe ikke er tilgjengelig, bruk hånddesinfeksjon med 60% alkohol. Unngå å berøre ansiktet, nesen, munnen med uvaskede hender. Hold deg hjemme dersom man er syk for å ikke smitte andre. 

Vanlige symptomer på COVID-19 starter 2 - 10 dager etter eksponering. Disse symptomene er feber, tørrhoste, tretthett, muskelsmerter, tap av smak-/luktesans, hodepine og sår hals. De fleste får milde til moderate symptomer men for noen så kan det være behov for sykehusinnleggelse.  

Kontakt helsepersonell hvis du får symptomer på COVID-19.

Er det noen ekstra forholdsregler som pasienter med epidermolysis bullosa bør ta?

Det er ingen data som tyder på at pasienter med Epidermolysis Bullosa generelt vil ha en høyere risiko for å utvikle en mer alvorlig COVID-19-infeksjon. Fordi SARS-CoV-2 er et nytt virus og forskere ikke vet nøyaktig hvordan det påvirker forskjellige populasjoner, er det imidlertid best for personer med en underliggende tilstand å ta nødvendige forholdsregler for å beskytte seg selv, slik som myndighetene anbefaler.  Dette inkluderer å holde seg hjemme så mye som mulig. Om bandasjer og sår hindrer hyppig håndvask, er det viktig å holde hendene unna ansiktet, og at familie/omsorgspersoner/pleiere er nøye med hygiene og renhold.  

De med en mer alvorlig form for EB kan likevel ha risiko for mer alvorlige symptomer ved COVID-19. Dette fordi de kan ha flere underliggende utfordringer som anemi, underernæring, kroniske sår-infeksjoner og stort tap av hudbarrieren som går på bekostning av immunforsvaret og gjør det sårbart.DEBRA Internasjonal har laget en brosjyre om COVID-19 og EB. Brosjyren er på engelsk.


Den kan lastes ned i sin helhet på denne siden:


42 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page